Dagens I-landsproblem
Idag blir jag bara så trött på mig själv! Runt lunchtid idag stressade jag iväg till Täby centrum för att köpa lite saker som jag behövde för fotouppgiften (lite sent ute med tanke på att den ska vara klar på tisdag). Men i alla fall så plockar jag åt mig det jag behöver och ställer mig i kö. När jag väl är framme vid kassan och ska ta upp min plånbok ur väskan upptäcker jag att den inte är där. Jag har glömt den hemma. Jag brukar i princip aldrig ta ut min plånbok ur väskan, men bara för att jag var stressad idag och har mycket som ska bli klart till nästa vecka så har jag så klart glömt den. Bara för mig att ta första bästa buss tillbaka. Självklart missar jag bussen med en minut och får vänta i 20 minuter. Väl hemma igen har det hunnit bli så mörkt och dimmigt att man bara vill krypa ner under täcket igen. Men inte jag, jag ska åka tillbaka till centrum för att köpa mina saker. Så jag hämtar min plånbok, vandrar tillbaka till bussen, åker buss, in i köpcentret, köper det jag ska, sätter mig och väntar på bussen, går på bussen, åker buss igen, går av bussen, och går hem. Jag kan säga att mitt humör på grund av det här inte är det bästa. Dock är jag det lite bättre nu. Jag är glad att Coldplay finns på min mobilspellista och höll mig sällskap under dagen när det kändes som värst. Och nu står en köttgryta står och puttrar på spisen, så dagen slutar ganska bra ändå.
Bästa låten för att bli på bra humör!
Windows 7
För övrigt tycker jag att Windows 7 är jättebra! I alla fall mycket bättre än Windows vista som jag hade innan. Allting går mycket snabbare, såväl internet som de program jag brukar ha igång. Bättre design också som gör att man hittar bättre bland sina dokument och program. Med andra ord så rekommenderas det!
You've got star quality. So do we
Murded with a spoon
Jag älskar att baka!
I förra veckan trillade jag av en slump över en länk till en helt underbar matblogg! Jag har suttit som klistrad och bläddrat igenom hela hennes arkiv och bara drömt mig bort bland mängder av underbara maträtter. Hon skriver så bra, och dessutom tar hon helt fantastiska bilder. Igår när jag kom hem hittade jag ett helt underbart recept på frallor. Det tog bara tio minuter att göra. Med jäsning och gräddning gick det på en timma, men endast tio minuters arbetsinsats alltså. Sånt gillar jag! Och det bästa av allt är att nu har jag frysen full av hembakat bröd.
Källarfranska (recept från Kryddburken)
16 st
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk socker
1½ tsk salt
3 msk olja
13 dl vetemjöl
GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt! Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Vänd bitar i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på låt och låt jäsa under bakduk 40 min. Värm ugnen till 250 grader. Grädda bullarna i 10-12 min. Låt svalna på galler!
Kalljäsning :
Om du vill förbereda degen kvällen innan så kalljäser du frallorna i kylskåpet. Då behöver du inte ljumma degvätskan till 37 grader utan du använder kallt vatten ur kranen. Använder du torrjäst räkna 1 pkt torrjäst (14 gram) som motsvarar 1 pkt färsk jäst (50 gram). Dock säljs torrjästen i 2-pack, så använd bara den ena påsen. Jag använder ofta torrjäst när jag kalljäser längre än 12 timmar, det brukar bli himla bra! Baka ut frallorna på ugnsplåt, täck med plastfolié och ställ in i kylen över natten. Grädda frallorna direkt från kylen på morgonen därpå!
Social media revolution
Onödigt vetande
Paradise hotel
Någon som ska kolla på paradise hotel ikväll? För fem årsen satt jag som klistrad varje kväll och följde Olinda, med monsterläpparna, och de andra deltagarna i paradiset. Jag vet att jag kommer sitta som klistrad även i år!
Julie & Julia
Igår kväll såg jag en helt underbar film, Julie och Julia. Det var den bästa film jag sätt på väldigt länge. Kanske för att jag inte hade några förväntningar på den. Jag trodde att det skulle vara en typisk amerikansk halvbra film, som man mest kollar på som tidfördriv. Men oj så fel jag hade! Julie och Julia visade sig vara helt magisk. Den handlar om Julia Child som tydligen (jag kände inte till henne innan) är en legend inom matlagning i USA. Hon skrev en kokbok som revolutionerade amerikanarnas sätt att laga mat. Mastering the art of french cooking, eller Det goda franska köket som den svenska översättningen heter. I den andra parallella historien får vi följa Julie som bestämmer sig för att starta en blogg om hur hon under ett år lagar alla recept från Julia Childs kokbok.
Jag blev så inspirerad efter jag sett filmen. Jag vill genast ställa mig och laga en boeuf bourgiongon som ska koka i 2,5 timmar. Jag vill laga chokladtårtor, pochera ägg, ja allt som de gjorde i filmen! Jag har till och med googlat fram youtubeklipp på den riktiga Julia Child och nu vet jag hur man lagar en omelett på rätt sätt.
Om ni inte vet vad ni ska göra en grå och trist novemberdag så borde ni se den här filmen. Det blir samma effekt som att ta en lyckopiller, för i alla fall jag har gått omkring och skrattat inombords (jaja, lite överdrift kanske) sen igår kväll.
Kankse nåt att önska sig i julklapp?
Nackspärr
Parafras: färdigt resultat
Här har jag helt enkelt bytt ut människorna i bilden mot familyguykaraktärerna. Blev väldigt nöjd med att jag hittade en bild på Stewie med det ansiktsuttrycket. Det var denna som jag lämnade in.
Här har jag helt enkelt tagit olika bilder och försökt skapa en bild som ser ut som ogrinalmålningen. Dock blev jag inte speciellt nöjd, då det syns väldigt tydligt att jag klippt ihop olika bilder. Den ända som jag egentligen är nöjd med på denna är att jag lyckades få till himmeln. Den var blå från början.
Parafras
Jag tänkte göra en parafras av målningen skriet.
Jag började med att leta upp en lämplig bro.
Sen frilade jag bron. Ingen panik so far. Men när jag ska gå vidare stötter jag på problem. Hur ska jag få bort det svarta mellan den övre delen av broräckets stolpar? Och hur ska jag få bort skuggan från trädet som var med på orginalbilden? Fortsättning följer ...
Niklas mat
Jag är lite av en nörd när det kommer till matlagningsprogram. Jag följer allt! Jag kollar på Tinas cookalong på TV4, Vad blir det för mat? och Leila Lindholms program på TV4 plus. För att inte tala om Gordon Ramseys alla program som jag fullkomligt älskar! Jag har sett alla säsonger av Hells Kitchen, The f-word, Gordon’s Kitchen nightmares, Elake kocken och Gordon Ramseys cook along. Jamie Oliver ligger mig också varm om hjärtat. Jag älskar matlagningsprogram helt enkelt.
Denna trötta måndag kom jag på att jag totalt glömt bort Niklas mat på Svt , så jag kollade igenom ett par avsnitt på Svt-play . Jag slås förvånande nog av att det här är en tv-kock som jag faktiskt har lite svårt för. Inte Niklas som person utan sättet han gör programmet på. Han har ett tema för varje avsnitt. I ett av de avsnitten jag tittade på var temat lunchlådor. Jättekul, tänker jag som ofta har med mig matlåta till skolan. Nu kanske jag kan få lite tips och ta med mig något annat till skolan än sallad eller pasta med köttfärssås som varje vecka är obligatoriskt i min matlåda. - Soppa, säger Niklas, det är bra mat att ha med sig i lunchlådan, och jag köper det han säger. Men så börjar han skala jordärtskockor, rosta de i ugnen tillsammans med schalottenlök. Sen mixar det med grädde och mjölk, och sen är soppan klar! Eller inte. Till soppan ska man ställa sig och laga en citron och örtmarinerad kycklingfilé. Jag tycker det här låter jättegott, och jag kan absolut tänka mig att pröva receptet, men det är alldeles för komplicerat. Det är inte matlådemat för mig. Det är en helgmiddag som man lagar när man har mycket tid och lust för att laga mat.
Ett annat exempel där jag känner att han tappar mig helt är när han ska laga en snabb vardagsmiddag. Återigen är jag jättepositiv när jag hör vad programmet ska handla om, men snabbt tappar han mitt intresse när det visar sig att endast förberedelserna till rätten var snabb. Fisken, som är huvudingrediensen i måltiden, ska marineras under en längre tid och då får man tillfälle ”att göra något annat under tiden”. Om jag kommer hem efter en lång dag och är hungrig vill inte jag gå runt och vänta på att min mat ska marineras innan jag kan äta den. Då vill jag ha något som är enkelt och gott och går snabbt att göra. Det var också det jag trodde att han skulle tipsa om i det avsnittet, men så var inte fallet.
Jag tror att en av anledningarna till att jag har lite svårt för Niklas mat är för att jag inte tillhör den målgrupp programmet riktar sig till. Recepten och tipsen är nog inte till för en student med begränsad ekonomi, utan någon som kanske vill ha ett komplement till att äta ute för 100 spänn varje dag. Jag konstaterar att tyvärr är inte Niklas mat något för mig utan jag får nöja mig med de tio andra matlagningsprogrammen som jag redan följer.
Blonde, te och pepparkakor
Vad gör man en grå och deppig dag som denna? Jo, man bäddar ner sig i sängen med te och pepparkakor. En bra bok på det så känns allt genast mycket bättre. Både myskänsla och lite julstämning på det!
Just nu läser jag Blonde av Joyce Carol Oates. Det är en riktig tegelsten på 800 sidor, men den är otroligt bra! När jag började läsa trodde jag att det skulle vara en biografi om Marilyn Monroe, men så är inte fallet. Blonde är en fiktiv historia. Dock bygger den på verkliga händelser ur Marilyn Monroes liv. Man skulle kunna säga att det är en skönlitterär bok om hur hennes liv skulle ha kunnat vara.
Oates har förresten blivit min favoritförfattare. Det var i somras jag upptäckte henne. Jag skulle sitta på en buss i åtta timmar och behövde något att fördriva tiden med. Jag stod länge och valde böcker i pocket shop, och till slut lyckades jag sålla bort alla utom två böcker. En av dem var Dödgrävarens dotter. Jag vet egentligen inte varför jag valde den, kanske var det omslaget jag fastnade för. I vilket fall så är det den bästa bok jag någonsin läst i alla kategorier. Det bästa av allt är att jag precis har upptäckt Oates, och i snitt har hon gett ut cirka en bok varje år, så jag har många timmars spännande läsning framför mig. Någon som har något tips på vilken som ska bli min nästa Oates-roman?
Mangokyckling
Tracy Chapman
Studentlitteratur
Sitter framför datorn och försöker läsa den fantastiska (ana ironin) boken Kommunikationsplanering -en handbok på vetenskaplig grund. Det går inte så jättebra. Borde nog inte sitta framför datorn och läsa den för det gör att jag inte kan fokusera. Men å andra sidan så kommer jag säkert börja bläddra i min egen bok istället om jag lägger mig i sängen. Problemet är nog helt enkelt att jag inte är tillräckligt motiverad för att läsa just ikväll.
Jag tänker vidare på det där. Hur kommer det sig att alla böcker som är utgivna av förlaget Studentlitteratur överlag är ganska trist läsning? I alla fall enligt mina erfarenheter där jag under mitt 1,5 år som student fått lida med böcker som Projketledningsmetodik, Din upphovsrätt och andras, Metoder för burkstextanalys och så vidare. Man hör bara på titlarna hur tråkiga böckerna är. Problemet är nog inte innehållet, för ämnena i sig är ju intressanta, utan jag tror snarare att böckernas tråkiga upplägg gör att de blir sega och oinspirerande att läsa. Det är tung faktatext varvat med teorier och det gillar inte jag. Jag vill ha bilder och roliga engagerande texter i mina böcker!
Dessa måste jag ha läst ut till måndag
Bloggdesign
Välkommen till min nya blogg!
Nu har även jag startat en blogg. Som student inom kommunikation nya medier kände jag mig lite manad att prova på bloggandet. Jag vet egentligen inte vad jag ska skriva här på min blogg utan vi får se hur det hela utvecklar sig. Mitt största problem just nu är att förstå mig på hur jag ändrar layouten på bloggen. Sitter och läser inantill på http://www.designadinblogg.se men jag kan inte påstå att jag förstår speciellt mycket. Det kan jag ha som mitt främsta och första mål med den här bloggen. Att lära mig att blogga